tiistai 27. kesäkuuta 2017

Ilmaisia lounaita, onko niitä? Osa 1; S-osuudet

Kuvahaun tulos haulle s-ryhmä osuusmaksun korko 2017
Oheessa ilmeeni kun ymmärsin kuinka hyvin s-osuuskunnat maksavat korkoa


S-osuudet ovat jo pitkään olleet puheenaiheena sijoittajien piirissä. Ns. multiliittyjiä, eli moneen osuuskuntaan kuuluvia, on paheksuttu paljonkin ja muutamat osuuskunnat ovat luopuneet koron maksamisesta kokonaan ja siirtyneet muihin saataviin etuihin. Tämä siksi, jotta edut kohdistuisivat heille, jotka kyseisen ryhmän kaupoissa käyvät. Itse astuin juuri puksuttavaan S-junaan 14 eri osuuskunnalla ja nyt pitää enää odotella korkojen tippumista tilille :)
S-osuuskuntiin liittyminen on todella helppoa ja onnistuu sekä netissä, että paikan päällä s-pankissa. Nykyään netissä ei onnistu kuin yhteen osuuskuntaan liittyminen, mutta paikanpäällä s-pankissa onnistuu vielä. Liittyessäsi osuuskuntaan maksat 100€ osuusmaksun, jolle korkoa alkaa kertyä. Voit ostaa vain yhden osuuden per osuuskunta, mikä pakottaa hajauttamaan eri osuuskuntiin. Osuuskuntia on yhteensä 21 kappaletta, joista 14 ovat viime vuonna maksaneet korkoa osuusmaksulle.  S-osuuksien korot vaihtelevat välillä 3-20%, keskimäärin noin 9% . Aivan järjettömän hyvä tuotto, joka pieksee lähes kaikki rahastot mennen tullen!!

Tämän lisäksi riskit ovat minimaaliset, ja S-ryhmällä kulkee lujaa; vuoden 2016 operatiivinen tulos oli 290 miljoonaa euroa (lähde: https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/s-ryhma-lukuina) ja s-ryhmän markkinaosuus päivittäistavaramyynnistä oli vuonna 2016 peräti 47,2%, muutos edelliseen vuoteen oli +1,3% (lähde: http://www.pty.fi/ajankohtaista/tiedotteet/uutinen/article/paivittaistavarakaupan-myynti-ja-markkinaosuudet-2016/).

Osuusmaksujen korot saat tilillesi, kunhan omistat osuudet vuoden lopussa. Toisin sanoen voit ostaa osuudet joulukuussa, myydä osuudet tammikuussa ja saat korot suoraan tilillesi. Tälläista kikkailua en itse jaksa ruveta harrastamaan, vaan pidän osuudet niin kauan, että keksin sille rahalle paremmin tuottavan kohteen. Tätä ei välttämättä koskaan tapahdu, riippuen osuuskuntien korkojenmaksuhalukkuudesta. Kaikkien positiivisten puolten lisäksi osuusmaksujen korot ovat kevyesti verotettuja; vain 25% koroista ovat veronalaisia!

Ja sitten omaan tilanteeseni. Ostin itseni yhteensä 14 eri osuuskunnan omistajaksi, joka kustansi yhteensä 1 400€. Tuottoa tälle saan vuosittain noin 120€, eli noin 9% vuotuinen tuotto. Ei ollenkaan paha ja tämän sijoituksen kanssa ei tarvitse kuumotella puolittuuko sijoitettu pääoma seuraavana päivänä vai ei.  Epähuomiossa liityin myös varuboden-osla -osuuskuntaan, joka ei viime vuonna maksanut korkoa laisinkaan:D. Noh virheistä oppii ja muistaa olla tulevaisuudessa huolellisempi. Mitään en tässä edes onneksi hävinnyt, saanhan osuusmaksun halutessani takaisin kyseisestä osuuskunnasta erotessa. Tässä on lista osuuskunnista, joissa olen omistajana ja niiden maksama korko 100€:n osuusmaksulle (korot ovat vuoden 2017 korot):

1. Pirkanmaan OK, 8,00 €, 
2. EEPEE, 20,00 €
3. Turun Osuuskauppa, 10,00 €
4. Satakunta, 6,00 €
5. Maakunta, 5,00 €
6. Etelä-Karjalan OSK, 5,00 €
7. Keskimaa, 6,00 €
8. Hämeenmaa, 3,00 €
9. HOK-Elanto, 10,00 €
10. KPO, 20,00 €
11. Varuboden-osla, 0,00 €
12. PKO, 12,00 €
13. OK Suur-Savo, 10,00 €
14. SSO, 6,00 €

Eli vastaus blogitekstini otsikkoon; kyllä, ilmaisia lounaita löytyy. Tuolla 121€:lla saa jo kunnon gourmet-aterian. Vieläpä käymällä s-ryhmän ravintolassa, kuten Rossossa, saa maksutapaetua ja bonusta kerrytettyä! Innolla odottelen korkojen tippumista tilille :) Mukavia kesäpäiviä jokaiselle!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti