sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Neljä vuotta sijoittamista takana - Mitä osakesalkut (yht. 56 000€) sisältävät?

Uudenvuodenpäivänä tulee kuluneeksi tasan neljä vuotta siitä, kun avasin osakesalkkuni Nordnetissä. Kulunut vuosi on ollut monella tavalla itselleni poikkeuksellinen, vaikka ei edes huomioisi koronaa. Olen vuoden 2020 aikana mm. muuttanut pois vanhempieni nurkista ja aloittanut opiskelut lääkiksessä. Opiskelujen ohella olen tehnyt yhden tai pari työvuoroa viikossa. Pienestä palkasta jää Kelan tukien ansiosta joka kuukausi vielä jotain sijoitettavaakin.


Vuonna 2020 tein kaikki osakeostot osakesäästötilille. Osakesäästötilin avasin Nordeaan Nordnetin sijasta, sillä Nordeassa on huomattavasti suotuisampi hinnasto pieniä osakeostoja ajatellen. Olen ollut todella tyytyväinen Nordeaan välittäjänä, pitää vain muistaa ostaa vähintään kerran kvartaalissa osakkeita niin ei mene säilytyskustannuksia. Nordean välityspalkkioiden prosentin katto on ollut mukava, kun on voinut lisäillä osakkeita ihan muutamallakin kympillä. Tosin tämä on johtanut siihen, että osakesäästötilille on tullut osteltua vähän liiankin useaa yhtiötä :D. 

Mutta nyt itse asiaan. Osakesalkkuni 20.12.2020:

Arvo-osuustili: 

Arvo-osuustilin kehitys tilin avaamisesta (2.1.2017) tähän päivään (20.12.2020):


Osakesäästötili:


Yhteensä osakkeiden arvo on tällä hetkellä 56 048€. Tästä itse sijoitettua pääomaa on 49 110€. Voittoa kertynyt siis 6 938€. Tässä summassa ei kylläkään ole voitolla myytyjä osakkeita mukana. Lisäksi osingot huomioiden tuottoa on tullut enemmän.

Tässä vertailun vuoksi osakesalkkuni vuosilta 2019 ja 2017:

2019:


2017:


Tiedostan, että itsellä on salkussa tällä hetkellä aivan liikaa eri yhtiöiden osakkeita. Pitäisi keskittää sijoitukset harvampaan yhtiöön, ehkä sillä saisi parempaa tuottoa? Se tosin vaatisi paljon kyseisten yhtiöiden tuntemista, eikä itsellä ole tällä hetkellä aikaa/osaamista analysoida ja seurata yhtiöitä tarpeeksi tarkasti. Onpahan ainakin hajautettu salkku. Uusia yhtiöitä en kylläkään aio enää ostella ennen kuin myyn vanhoja omistuksiani pois. 

Osakkeiden lisäksi omistan muutamaa rahastoa ja ETF:ää. Sijoitan niihin automaattisella kuukausisijoituituksella Nordnetissä. Saa kätevästi ajallisen hajautuksen hoidettua. Tällä hetkellä sijoitan sen kautta Nordnetin rahastoihin yhteensä 100€/kk. ETF:iin kuukausisäästön lopetin toukokuussa 2020, kun siitä tuli maksullinen palvelu Nordnetissä. 

Tässä tällä hetkellä omistamani rahastot ja ETF:t:


Vertailun vuoksi aika tarkalleen vuosi sitten omistamani rahastot ja ETF:t:


Vuonna 2020 olin laiska sijoittamaan enkä käyttänyt siihen juurikaan aikaa. Näin jälkikäteen ajateltuna toimin kuitenkin kohtuullisen hyvin kevään romahduksesa. En myynyt ainuttakaan osaketta ja sain Fortumia sekä Sampoa suht halvalla osakesäästötilille. Toki olisi pitänyt sijoittaa suurempi summa silloin, mutta jälkeenpäin on aina helppo viisastella.

Ensi vuonna yrittän ottaa itseäni niskasta kiinni ja paneutua enemmän sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Seuraavat opintolainat (3 250€) saan tammikuussa. Pitäisi keksiä niillekkin joku sijoituskohde. ASP ja Svea ekonomin puskuritili eivät oikeastaan ole enää vaihtoehtoja, sillä kummallekkin on kertynyt jo ehkä vähän turhankin paljon rahaa. Pitäisi keksiä joku muu (tuottavampi) kohde rahoille. 

Mukavaa ja rauhallista joulua jokaiselle :)

2 kommenttia:

  1. Salkkusi on tuottanut todella heikosti. Sinuna miettisin pitkään kannattaako osakepoimintaa jatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi olla järkevintä keskittyä passiiviseen indeksisijoittamiseen, mutta en ainakaan vielä ole lopettamassa osakepoimintaa :)

      Poista