keskiviikko 5. tammikuuta 2022

Menot: Syyskuu - marraskuu 2021

Alunperin tarkoitukseni oli seurata menojani vuoden ajan. Mielenkiinto tarkempaan menojen seurantaan loppui kolmen kuukauden jälkeen, sillä olen pitkälti jo optimoinut kuluni ja karsinut elämänlaatuani parantamattomat kulut pois. Täten menojen seurannasta ei ollut juuri konkreettista hyötyä, vaikka näin jälkeen päin onkin ihan hauska nähdä mihin kaikkeen sitä rahaa oikein laittoikan. 

En löytänyt iPhonelle mitään hyviä ilmaisia menojen seurantaan tarkoitettuja sovelluksia, toisin kuin aikoinaan androidille. Tästä syystä tyydyin käyttämään exeliä, mutta se osoittautuikin todella käteväksi ja käytännölliseksi menojen seurantaan. Kategorioita pystyi luomaan rajattomasti ja kännykkäsovelluksen ansiosta menot pystyi kirjaamaan ylös kätevästi puhelimella. 

Menokategorioita kertyi jo hieman liikaakin, mutta näin sai ainakin tarkemmin eriteltyä jokaisen kulun. Seurannan lyhyestä pituudesta johtuen menoistani ei tule täydellistä kuvaa, eikä joihinkin kategorioihin tullut ollenkaan kuluja, vaikka suurimpaan osaan kokonaisen vuoden aikana tulisi ainakin jotain. Kyllä tämä yhden kvartaalin menoseuranta silti jotain suuntaa antaa.. Pidemmittä puheitta, tässä keskimääräinen kulutukseni kuukaudessa:

Asuminen - 619€

Vuokra - 580€

Kodin ostokset - 0€

Vesi, sähkö, lämmitys - 39€


Elintarvikkeet - 249€

Ruokaostokset - 4€

Ravintola/baari yms. - 139€

Opiskelijaravintola - 37€

Turhat (herkut yms) - 37€

Alkoholi - 30€


Liikkuminen - 15€

Auto - 7€

Julkiset (bussi, juna) - 0€

Sähköpotkulaudat, taksi - 8€


Terveys & hyvinvointi - 35€

Urheilu - 35€

Hygieniatuotteet - 0€

Muu (lääkkeet/lääkärit yms.) - 0€


Sijoittaminen/pankki/raha-asiat - 7€

Välityspalkkiot - 7€

Pankkipalvelut - 0€

Velkojen korot - 0€


Opiskelu/työ - 0€


Vakuutukset - 0€


Vaatteet - 1€


Matkailu - 0€

Ulkomaanmatkat - 0€

Kotimaan matkailu - 0€


Muut - 109€

Puhelin/elektroniikka yms. - 1€

Uhkapelaaminen - 10€

Puhelinliittymä - 0€

Tapahtumat/elämykset tms - 79€

Suoratoistopalvelu - 1€

Lahjat - 19€

Parturi - 0€


Yhteensä - 1 037€


Näin mututuntumalla voisin sanoa menoni olevan ihan tasapainossa. Ravintoloihin, baareihin ja alkoholiin kului suhteellisen paljon rahaa, mutta sellaista se opiskelijaelämä voi joskus olla. Säännöllisiä menoja, joita seurantajaksolla ei kertynyt yhtään ovat lähinnä parturi, vakuutukset ja hygieniaostokset. Pankkipalvelut eivät vielä kustanna minulle mitään, sillä olen opiskelija ja sen verran nuori, etten vielä joudu maksamaan niistä. Ruokaostoksiin minulla kului tällä aikavälillä hyvin vähän rahaa, sillä olen ruokakaupassa töissä ja silloin tällöin saamme ottaa vanhaksi menneitä, hävikkiin meneviä elintarvikeita kotiin. Laitan ne yleensä vielä pakkaseen, joten ne säilyvät pitkiäkin aikoja, vaikka päiväys onkin mennyt jo aikoja sitten. 

Suurin menoeräni oli selvästi asuminen. Halvemmallakin pääsisi vuokran suhteen, mutta haluan asua lähellä keskustaa, koulua ja kaikkia palveluita, mutten myöskään halua asua itsemurhayksiössä tai solukämpässä. Onneksi en asu Helsingissä, sillä siellä ei tällä hinnalla saisi kovin kummoista asuntoa. Olen lähiaikoina alkanut miettimään omistusasunnon ostoa, joten tämän kuluerän suhteen saattaa jo lähitulevaisuudessa tapahtua suuriakin muutoksia. Kunhan vain sopiva kämppä sopivalla sijainnilla löytyy, voisi olla aika ensiasunnon ostolle :)


1 kommentti: