perjantai 21. heinäkuuta 2017

Kotoa pois muuttamassa

Hei! Paljon on ehtinyt tapahtua sitten viime postauksen. Olemme nimittäin muuttamassa tyttöystäväni kanssa yhteiseen vuokra-asuntoon. Jännittää. Uskon, että kaikki tulee menemään hyvin, mutta onhan se iso muutos kun on 18 vuotta asunut vanhemmillaan passattavana ja nyt saa alkaa  tekemään itse kaiken :D Hyvä se vain on, että itsenäistyy ja oppii elämään! :) Olemme jo pitkään miettineet yhteen muuttoa ja nyt vihdoin löysimme ihanan yksiön aivan loistopaikalta. Yksiö on onneksi valmiiksi kalustettu ja sieltä löytyy valmiiksi ainakin sänky, sohva, tuoleja ja pöytä. Onneksi, nimittäin helpottaa huomattavasti muuttoa :D Joitakin hankintoja luonnollisesti pakko tehdä ja niistä lisää myöhemmin. Vuokrasopimus on enää allekirjoituksia vaille valmis, ja muutto tapahtuu heti elokuun alusta. Sitä en malta odottaa!
Menot tulevat muuttumaan totaalisesti tämän hieman suuremman elämänmuutoksen myötä. Yksiö sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja on paikkaan nähden todella halpa. Vuokra on 450€/kk ja kun puolison kanssa puoliksi tämän maksamme, jää maksettavaksi vain 225€. Vuokra sisältää veden, sähkö laskutetaan käytön mukaan. Nyt alussa pitää todennäköisesti tehdä ihan mukavasti hankintoja ensiasuntoon; astioita, kodinkoneita, huonekaluja jne. Kuukausittain maksettavaksi tulee ainakin ruuat, hygieniatuotteet, vakuutukset. 85%: säästö-% tavoittettani en todellakaan tule enää tulevina kuukausina saavuttamaan :D.

Saa nähdä kuinka paljon säästöön saan euromääräisesti, edes jotain toivottavasti. Tulot nousevat noin 300€/kk, sillä alan saamaan opintorahaa ja yhteisesti puolisoni kanssa yleistä asumistukea (lasketaan aina ruokakunnittain). Opintorahaa saan vuoden loppuun asti noin 200€/kk ja vuoden vaihteen jälkeen 250€/kk. Vuodenvaihteen jälkeen kela ei enää huomioi vanhempien tuloja opintorahaa laskettaessa opiskelijan ollessa yli 18 vuotta ja asuessaan poissa kotoa. Onneksi! Elikkä opintoraha kattaa oikeastaan koko vuokran ja tähän päälle tulee vielä yleinen asumistuki. Asumistukea saamme yhteisesti noin 170€/kk. Asumistuen laskenta on hieman hankalaa, sillä kummankin tulot vaikuttavat tähän ja kummallakin meistä on hyvin vaihtelevat tulot. Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin 1.8, eli silloin kun meidänkin vuokrasopimus alkaa. Saa nähdä millaista jälkeä tämä muutos saa aikaan ja paljonko tuet myöhästyvät tällä kertaa.. :D Taloudellisen tilanteen muuttuessa tulen hieman päivittelemään sijoitusstrategiaani tässä piakkoin ja kirjoitan siitä postauksen. Olen ajatellut, että nyt pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja luoda kunnon sijoitusstrategia ja pysyä siinä!

Puolisoni kanssa olemme ajatelleet, että avaamme tilin S-pankista, johon molemmilla on käyttöoikeudet ja kortti. Tänne tilille menevät opintorahat, asumistuet ja siirrämme sovitun summan rahaa kerran kuussa (suuruutta ei ole vielä mietitty) tai tarpeen tullen. Yhteiseltä tililtä maksamme kaikki yhteiset menot; vuokra, vakuutukset, sähkö, ruoka jne. Ainakin itsestäni tämä kuulostaa hyvin toimivalta ratkaisulta. Miten te muut olette hoitaneet talousasiat asuessanne avopuolison kanssa? :) Vinkkejä ensiasuntoon muuttamiseen saa heittää, jos sellaisia vain löytyy! :D En oikeastaan tiedä yhtään mitä tuleman pitää. Innolla kuitenkin odotan muuttoa :)

 Hyviä kesäpäiviä kaikille! :)

4 kommenttia:

  1. Olen sinua noin 3 vuotta vanhempi nuori sijoittaja, ja olen asunut avopuolison kanssa n. 3,5 vuotta. Yhteistili jolta ostetaan "kotitalouden" asiat on hyvä idea. Ei tarvitse kaupan kassalla empiä kumpi vetää kortin esiin. Laskette tarkasti kaikki talouden kiinteät kulut, ja lisäätte ne + rahan jonka tarvitsette ruokaan ja viihteeseen kuukaudessa. Suosittelen myös automatisoimaan rahansiirron, ettei tarvitse aina mennä nettipankkiin siirtämään rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, yhteinen tili kätevöittää kummasti kaupassa käyntiä. Tuota automaattista siirtoa pitää harkita, kunhan tiedossa on että paljonko sitä rahaa oikein menee kuukausittain! :)

      Poista