perjantai 5. tammikuuta 2018

Vuoden 2017 yhteenveto ja vuoden 2018 tavoitteet
Vuosi 2017 oli aivan mahtava! Paljon uutta ja mukavaa tuli koettua, oppisin paljon uutta niin sijoittamisesta, kuin elämästäkin. Takana on nyt ensimmäinen vuosi sijoittamista ja talouden tarkempaa tarkkailua ja hyvillä mielin voin jatkaa samaa rataa tulevaisuudessakin! Blogin avulla oman talouden seuraamisesta on tullut paljon tarkempaa ja mielekkäämpää, kun voi omat tilannepäivitykset rustata jonnekkin ylös. Samalla pysyy myös hyvin kärryillä siitä, että ollaanko menossa oikeaan suuntaan.Vuoden 2017 tavoitteet

Viime vuoden tavoitteet olivat seuraavat:

 - Sijoittaa vähintään 1 000€ suoraan osakkeisiin joka toinen kuukausi 
 - Saada osinkoja bruttona 250€ 
- Siirtää ASP-tilille maksimi summa rahaa, eli kvartaaleittain 3 000€ 

Kaikki näistä onnistuivat, paitsi syys- lokakuussa ei tullut sijoitettua 1 000€ osakkeisiin.. Osakkeita tuli muuten ostettua ehkä vähän liikaakin, joten tällä nyt ei ole suurta vaikutusta :D Osinkotavoite oli kyllä alakanttiin, sillä Nordnetin mukaan 611,16€. No ensivuonna kunnianhimoisemmat tavoitteet! Lasken tarkemman osinkosumman 12.1, kun verottaja julkaisee vuoden 2017 keskikurssit. Niiden mukaanhan sitten ulkomaisista osingoista ne loput verot kuitenkin menee, joten mielestäni on järkevintä laskea lopullinen osinkosumma niiden kurssien perusteella.

Osakesalkkulla meni, miten sen nyt sanoisi, no aika aloittelijamaisesti :D Salkun tulos oli -386,73€. Osingot mukaanluettuna plussalle päästiin 1,05%.. Noin 9% vähemmän kuin Helsingin pörssi osingot mukaanluettuna. Onneksi tämä olikin vasta eka vuosi sijoittamista, joten vielä on aikaa parantaa. Rahasto- ja ETF-säästämisen aloitin syyskuussa ja toteutan sitä Nordnetin toimivalla kk-säästösopimuksella. Rahasto- ja etf-salkku tuotti vuoden loppuun mennessä 3,59% eli kohtalaisen hyvin. Tuo hieman turvan tunnetta kun on jotain rahastoja ja etf:iä salkussa, eikä kaikki ole yksittäisissä osakkeissa kiinni. Kuitenkin aion pitää pääpainon osakesijoittamisessa, vaikka en siinä mikään mestari, tai tuurihaukka, olekkaan :D

Muutama vuoden 2017 taloudellisia tunnuslukuja:

- Säästö-%: 84,8% (toukokuu-joulukuu)
- Nettovarallisuus kasvoi: 9 467,51€ (toukokuu-joulukuu)
- Välityspalkkioihin suorissa osakeostoissa kului yhteensä vuoden aikana 158€ (yhteensä 24 kauppaa, eli keskimääräinen välityspalkkio oli 6,60€)

Tavoitteet vuodelle 2018

- Uusi sijoitettu pääoma 7 500€
- Osingot bruttona 1 100€
- Säästö-%: 80%
- Nettovarallisuus 72 500€
- Asp-tilille 50€/kk
- Nordnet kk-säästösopimuksen mukaiset ostot (240€/kk)


Vuosi 2018 tulee todennäköisesti sisältämään paljon muutoksia, joten tavoitteiden asettaminen on hieman hankalahkoa. Tulen joko A) saamaan opiskelupaikan kotikaupungistani, B) saan opiskelupaikan kaukaa kotikaupungistani ja C) en saa opiskelupaikkaa. Vaihtoehdossa A hommat jatkuvat samaan malliin kuin ennekinkin, eikä heti suurempia muutoksia ole luvassa. Tapauksessa B joudun luopumaan työstäni ja näin tärkein tulonlähteeni loppuu. Ainut tulon lähde tässä kohtaa on valtion tuet, joilla ei välttämättä kovin pitkälle pötkitä. Lisäksi tässä tilanteessa pitää muuttaa pois kotoa, joka selvästi lisää kustannuksia. Tapauksessa C taloudelliset asiat muuttuvat paremmiksi, sillä töitä voin tehdä nykyistä huomattavasti enemmän. Mieluisin näistä olisi tietenkin A, sillä olisi se mukava joskus valmistuakkin ja päästä ihan oikeisiin töihin :D Näillä mennään ja katsotaan mitä kaikkea vuosi tuo tullessaan :)

4 kommenttia:

 1. Loistava blogi, onneksi löysin tänne! Itse olen oikeastaan täsmälleen samassa elämäntilanteessa kuin Sinä; 1999 syntynyt lukiolainen, joka lukion ohella käy töissä myös kaupassa. Lääkikseenkin aion hakea. Oletko miettinyt, että aiotko opiskelujen aikana sijoittaa opintolainaa vipuna käyttäen? Itse olen asiaan jonkun verran perehtynyt, ja ainaki tällä hetkellä uskon, että tulen opintolainani lähes kokonaan käyttämään sijoittamiseen, toki riippuen sen hetkisestä globaalista taloustilanteesta ja omasta taloudesta. Optimistisena ihmisenä uskon jopa, että kun 2019 syksyllä aloitan opinnot, niin seuraava suuri romahdus olisi juuri saapunut ja osakkeet halpoja :). Olisi mukava kuulla sinunkin mielipiteitä opintolainalla sijoittamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta! No oho, meillähän on täysin sama tilanne! :D Mukava sattuma! Opintolainaa olen ajatellut ottaa, mahdollisesti ihan sen maksimimäärän, ja sijoittaa sen. Kun on kyse oikeastaan ilmaisesta lainasta (ja rahasta, kunhan suorittaa opinnot ajoissa), olisi se tyhmää jättää käyttämättä.

   Poista
 2. Hienoa! Selkeitä ja realistisia tavoitteita! Kunpa olisin itsekin aloittanut sijoittamisen vielä vähän aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta! No parempi myöhään, kuin ei koskaan! 😜

   Poista