keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Tulot, menot ja varat

Seuraan omaa talouttani tarkasti ja näen helposti mistä sitä rahaa oikein tulee ja mihin menee. Käytän taloudeni seurantaan play-kaupasta löytyvää sovellusta, Money Manager: AZV Money pro. Tämä on täysin ilmainen sovellus, jonka avulla pystyy helposti seuraamaan tuloja ja menoja. Kaikki rahaliikenne pitää kyllä itse kirjata sinne, mutta mielestäni se on vaivan arvoista. Kirjaamalla rahaliikenteen (heti tai niin pian kun mahdollista, kannattaa säästää kuitit!) saa hyvän kuvan omasta taloudestaan ja huomaa kaikki rahareiät. Tänne blogin puolelle alan päivittelemään tulojani ja menojani aina kuukausittain, kunhan saadaan tämä toukokuu loppuun ja kesä alkaamaan! :)Tulot

Tuloni koostuvat tällä hetkellä pääosin palkasta, jota saan osa-aikaisesta työstäni. Olen töissä keskikokoisessa ruokakaupassa. Kuukausittain töistä saadut tulot vaihtelevat paljonkin, sillä se riippuu aivan siitä paljonko työtunteja saan. Teen töitä arki-iltapäivisin, viikonloppuisin ja aina lomalla. Kesäloma ja suuremmat tulot ovat vain parin päivän päässä, onneksi :) Kesällä voin tehdä töitä enemmän, sillä silloin ei kouluun tarvitse keskittyä. Palkkatuloja olen nyt tänä vuonna saanut 3100€ eli keskimäärin 620€/kk, eli ihan hyvin siihen nähden, että koulussa olen koko ajan käynyt. 

Tuloja karttuu myös joistain kertaluontoisista tuloeristä, kuten sukulaisten lahjoista. Tukia en tällä hetkellä saa, sillä asun vielä vanhemmillani. Osinkoja kertyy myös jonkin verran kuukausittain, mutta vielä tällä hetkellä vain hyvin pieni osa tuloistani syntyy osingoista. Osingoista kertyviä tuloja minun tavoitteeni onkin kasvattaa, joten toivotaan, että ne tästä pikkuhiljaa kasvavat. 

Menot

Menoni vaihtelevat paljon kuukausittain. Kuten aiemmin mainitsin, asun vielä vanhempieni luona. Tämä on todennäköisesti suurin säästöni tällä hetkellä kun ei vuokria tai omia ruokia tarvitse vielä maksella. Minulla ei ole myöskään autoa, joten siinäkin rahaa säästyy. Kuukausittain säännöllisiä menoja syntyy tällä hetkellä vain bussikortista, joka on kuukaudessa 33€ opiskelijalta. Lisäksi käyn kuntosalilla, joka maksaa minulle noin 40€/kk, riippuen minkä sopimuksen otan. Satunnaisia menoeriä syntyy esimerkiksi bensarahoista, baarikäynneistä ja leffassa käynnistä. Pienien menojen takia minulle jääkin paljon rahaa säästöön. 

Varat

Sijoituskia minulla on kahdessa eri paikassa. Nordnetissä on itse ostamiani osakkeita. Osakkeiden tämän hetkinen markkina-arvo on 12 156€ ja tämä summa luonnollisesti vaihtelee paljonkin päivittäin. Nordeassa minulla on rahasto, johon vanhempani alkoivat sijoittaa vielä, kun leikin hiekkalaatikolla ja taputtelin hiekkakakkuja. Rahaston arvo on tällä hetkellä 11 520€. Olen alkuperäisestä summasta (noin 25 000€) myynyt, sillä rahastolla on suuret kulut (1,75%!!) ja ajattelin myydä rahastosta suurimman osan vielä tämän vuoden aikana. Rahastoon ajattelin jättää noin 6 000€, jota voin sitten vuosittain myydä alle 1 000€:lla, josta ei sitten verojakaan tarvitse maksaa. Tämän hetkinen sijoitusvarallisuuteni on siis 23 576€, mutta tämä luku luonnollisesti vaihtelee päivittäin ja ajattleinkin sijoitusvarallisuuttani päivitellä tänne blogin puolelle aina kvartaaleittain.

Olen myös "sijoittanut" asp-tilille nyt 6 000€. Avasin tilin tammikuussa ja sinne voi sijoittaa korkeintaan 3 000€/kvartaali, joten nyt siellä on tämän hetken maksimimäärä. Ajattelin tällä tyylillä jatkaa vuoden loppuun, jonka jälkeen siellä on yhteensä 12 000€. Tämän jälkeen jatkan sinne vähimmäismäärän sijoittamista, eli 150€/kvartaali. Näin yritän maksimoida korkotuoton, sillä asp-tilille saa joka vuosi 1% verottoman tuoton ja 5 ensimmäiselle vuodelle saa 4% lisäkoron kun ostan ensimmäisen asunnon. Ei laisinkaan huono sijoitus, sillä riskiä ei ole ja silti saa näin hyvän tuoton. Toki osakkeilla voisi saada paremman tuoton, mutta mielestäni tälläinen riskitön sijoitus on myös kova. 

Käyttötileillä on minulla yhteensä 20 240€ ja suurin osa näistä rahoista on tullut  töistä. Käyttötileilläni pyrin pitämään suht. paljon rahaa, sillä arvostustasot ovat tällä hetkellä korkealla ja kun romahdus tulee, silloin on oikea aika iskeä :) Toki ei käyttötililläkään kovin paljoa kannata pitää, sillä eihän se siellä mitään tuota. Ajallisesti hajauttaen (kahden kuukauden välein on tavoitteeni) ostan osakkeita tilanteeseen sopivalla summalla :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti