tiistai 23. toukokuuta 2017

Lähtökohdat taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen


Tämänhetkinen varallisuuteni on aiheuttanut hieman hämmennystä, olenhan vasta 18 vuotias ja varallisuuteni lähentelee jo 50 000 euroa! Tässä blogipostauksessa avaan hieman sitä, mistä varallisuuteni on peräisin ja millaisilla lähtökohdilla olen 18 vuotiaana aloittanut matkan kohti taloudellista riippumattomuutta. Kirjoituksen loppuun laitan kuvan omasta kirjanpidosta, josta ilmenee tuloni ja menoni ja näiden lisäksi varallisuuteni kasvu teini-ikäisenä.


Kirjanpidon tuloistani ja menoistani aloitin 12.10.2014, eli kun olin 15 vuotias. Olen aina pitänyt luvuista ja niiden pyörittely on mielestäni mukavaa. Lukujen lisäksi olen aina ollut hyvin kiinnostunut omasta taloudestani; mistä sitä rahaa oikein tulee ja mihin sitä menee. Tämän ansiosta olen säästänyt pitkän pennin yksinkertaisesti välttämällä turhia ostoksia. Olen luonnostani hyvin säästeliäs ja harkitsen ostopäätöksiäni huolellisesti (joskus tulee tosin ostettua hetken mielijohteesta jotain aivan turhaa ja  kallista :D). Kirjanpidon ansiosta moni turha ostos on jäänyt ostamatta, sillä koen jonkinnäköistä tyydytystä huomatessani, etten kuluttanut taaskaan rahaa turhiin ostoksiin.

Pidän nykyään myös kirjaa talouteni rahaliikenteestä, mutta helppouden vuoksi kirjaan rahaliikenteen puhelimeni sovellukseen. Suosittelen lämpimästi menojen ja tulojen seuraamista aivan jokaiselle. Varsinkin, jos olet tilanteessa, jossa tuloista ei jää mitään käteen, olisi menojen seuraaminen varmasti paikallaan.

Varallisuuden kasvu

Kun lokakuussa 2014 aloin pitämään kirjaa tuloistani ja menositani, oli minulla kasassa 3 800€. Säästäväisellä ja elämäntyylillä vuoden päästä varallisuuteni oli 6 600€. Tulot kuluvan vuoden aikana koostuivat sukulaisteni antamista lahjoista (etenkin joulu- ja synttärilahjat) ja viikkorahasta (10€/vko). Menoja ei ollut karkkiostosten lisäksi juuri mitään; en omistanut mopoa tai mautoa. Tämä onkin todennäköisesti elämäni suurin säästö, jonka olen tähän asti tehnyt!

Vuoden 2016 lokakuussa oli minulla kasassa jo 12 600€. Syy näin suureen varallisuuden kasvuun oli siinä, että sain töitä kaupasta osa-aikaisena ja teen niitä töitä vielä tänäkin päivänä. Oli lottovoitto päästä kauppaan töihin, sillä työmatkani on alle kilometrin ja sieltä saan mukavasti tuloja opiskelun ohessa :). Menot pysyivät minimaalisena, mutta tuloni moninkertaisuivat. Vuonna 2016 ansiotuloja sain 5 763,19€  ja säästäväisenä ihmisenä tästä sain säästettyä suurimman osan. Toinen merkittävä tulonlähde oli edelleen satunnaiset lahjatulot, joita sukulaisiltani sain.  

Kun vihdoin täytin 18 vuotta tammikuussa 2017, oli minulla kasassa yhteensä 19 865€, joista suurin osa oli peräisin ansiotuloista ja lahjoista. Tähän olen päässyt vain hyvin säästäväisellä elämäntyylillä, joka onnekseni kuuluu luonteenpiireeseeni. 18-vuotta täyttäessäni minulle avautui myös tilini Nordeassa. Tilillä oli sillä hetekellä noin 3 000€. Nordean tililtäni olivat vanhempani joka kuukausi siirtäneet rahaa Vakaa tuotto A kasvu-rahastoon ja rahaston arvo oli vuoden alussa noin 25 000€. Arvonmuutos oli noin +8 000€, joten myös hyvää tuuria on matkassa ollut. Rahasto on hyvin suurikuluinen (1,75%, joka käsittääkseni on jo todella suuri kulu), minkä vuoksi olen päättänyt myydä suurimman osan rahastosta nyt jo tämän ensimmäisen vuoden aikana.

Minulta on usein kysytty ovatko vanhempani suurituloisia, kun tuollaisen pesämunan saivat kasaan. Vastaus on lohduttava: Ei, eivät ole. Vanhempani ovat molemmat työssäkäyviä keskituloisia (toinen on opettaja ja toinen jakeluauton kuljettaja). Myöskin isovanhempani ovat olleet ihan perus duunareita työskennellen mm. rautatiellä ja ompelimossa. Ihan perus, keskituloista settiä siis. Tämä osoittaa mielestäni erinomaisesti, että pitkäjänteisellä säästämisellä ja sijoittamisella voi kyllä vaurastua. Siihen ei todellakaan tarvita suuria tuloja.

Yhteenveto

18-vuotta täyttäessäni varallisuutta minulle oli kertynyt 19 865€ pankin käyttötilille ja minulla oli tämän lisäksi, vanhempieni ansiosta 25 000€:n pesämuna. Eli yhteensä 44 865€. Tästä voin kiittää vanhempiani, heidän ja omaa säästäväistä elämäntapaa. Näillä lähtökohdilla lähdin kohti taloudellista riippumattomuutta :)


Tässä kuva tuloistani ja menoistani 2.9.2015-30.4.2016. Eka palkkakin näköjään päässyt mukaan, se on oikeassa alakulmassa :). Vihreät viivat erottavat aina kuukaudet toisistaan!


Tässä kuvassa on kuukausittain päivitettynä tilanne, miten varallisuuteni kehittyi teini-iässä :)

6 kommenttia:

 1. Hei Santeri,

  Todella mukava lukea että nuori mies on "hoksannut homman" jo aikaisessa elämänvaiheessa. Pidä pääsi kylmänä jatkossakin ja jatka asioiden tekemistä omalla tavallasi.
  Et voi riittävästi osoittaa kiitollisuuttasi vanhempiasi kohtaan, he ovat omalla järkevällä toiminnalla antaneet sinulle ikätovereihesi nähden sellaisen etumatkan, että sitä on vaikea käsittää. Ole äärettömän onnellinen siitä!

  Valitettavasti tulet
  myös kohtaamaan paljon kateutta ja sinua pyritään latistamaan tuon pesämunasi johdosta suurin piirtein ikuisesti: Tiettyjen ihmisten mielestä olet aina se mies jolle oli helppoa ja ylipäätään mahdollista alkaa sijoittajaksi sinulle kerätyn pesämunan turvin. Oma panoksesi ja jatkuva järkevä tekemisesi jäänevät valitettavasti huomiotta vaikka tekisit mitä, mutta älä välitä siitä!

  50k sijoitusvarallisuus on kuitenkin jotain sellaista josta vielä moni 30-40 vuotiaskin vasta haaveilee, ja osa pitää täydellisenä utopiana.

  Jos haluaisin sinua kokeneempana säästäjänä ja sijoittajana antaa yhden vinkin niin se kuuluisi näin: Kun jossain vaiheessa elämääsi ajaudut keskustelemaan ihmisten kanssa sijoittamisesta, ohjaa keskustelua kohti omaan toimintaasi ja siihen mitä Sinä teet kasvattaaksesi varallisuuttasi, jos mahdollista niin älä mainitse sinulle säästettyä pesämunaa lainkaan. Valitettavasti tuo pesämuna ja sinun nuori ikäsi tekevät sen, että sinua ei kateellisten silmissä pidetä uskottavana sijoittajana,

  Toivon sinulle vilpittömästi kaikkea parasta matkallasi kohti taloudellista riippumattomuutta, mutta muista myös nuoren ihmisen riennot! :)

  S. Aita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon mukavasta kommentista ja vinkistä! :) Ja kyllä, olen erittäin kiitollinen vanhemmilleni siitä, että he olivat järkeviä ja aloittivat rahastosäästämisen minulle jo puolestani, siitä on valtava hyöty tulevaisuutta ajatellen!

   Ja tuo on totta, että sijoittamisesta kun alkaa puhumaan ihmisten kanssa, kannattaa mieluummin puhua omista tekemisistään, sillä tuollainen pesämuna varmasti leimaa helposti ja voidaan ajatella että olen kaiken vanhemmiltani saanut. Mielestäni tosin on tämä on hyvä muistutus kaikille vanhemmille, että pitkäaikaisella säästämisellä lapsilleen voi saada mukavan pesämunan, eikä siihen tarvita mitään sen erityisen suuria tuloja. Vanhempani nimittäin tienaavat aikalailla keskituloisesti (äitini on opettaja ja isäni kuorma-auton kuljettaja).

   Toivotan sinulle myös kaikkea hyvää niin sijoittamisen kuin elämänkin saralla! Mukavaa joulunodotusta! :)

   Poista
 2. Hienoa toimintaa ja kiva löytää tälläinen blogi pitkäjänteisestä säästämisestä, josta itse voi vaan haaveilla. Itse olen aloittanut säästäväisemmän tieni nyt vasta lähestyessäni enempi viittäkymppiä. Mukava lukea että joku on päässyt tälle tielle jo ajoissa.

  Mainiota elämää sinulle ja olkoon elämä sinulle rikasta kaikilla osa-alueilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi myöhään kuin ei koskaan! Kyllä tuossakin vielä ehtii mukavasti varmasti vaurastua :) Ja kiitos paljon, sitä samaa sinnekkin!

   Poista
 3. Mukava lukea, että joku muukin on saanut mukavan pesämunan vanhemmiltaan. Vielä mukavampaa on kumminkin tieto siitä, että olet osannut hyödyntää varat heti alkuun. Itseäni harmittaa hieman, että heräsin järkevään sijoittamiseen vasta lähes 10 vuotta sen jälkeen, kun sain pesämunani käyttöön. Alkuun en siis tiennyt mitä tehdä rahoilla ja annoin niiden vain olla.

  Kuten yllä mainitaan, Suomessa varsinkin omaa ansiotasi asioissa tullaan vähättelemään ja itse olen saanut huomata asian jo monesti. Vaikka en ole kenellekkään paitsi avopuolisolleni avannut koko varallisuuttani, niin silti jostain vain kumpuaa kateus ja vähättely siitä olenko rahani ansainnut. Moni unohtaa, että jos olisivat itse saaneet suuren pesämunan, olisivat he nykyisellä mentaliteetillaan jo syöneet sen.

  Suomen kulttuuri on niin varallisuus vastainen, että en ole viitsinyt avata koko varallisuuttani edes blogissani anonyymisti. Sen sijaan keskityn vain sijoitusvarallisuuteeni.

  Toivottavasti jatkat samaa mallia ja saavutat omat tavoitteesi ajoissa. Sen olet ansainnut jo nykyisellä toiminnallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Olen kyllä varautunut siihen, että omia ansioitani saatetaan vähätellä juuri pesämunan takia, mutta eipä se minua pahemmin kiinnostakkaan. Jokaisella saa olla oma mielipide, mutta mielestäni toisten (varsinkin kateellisten tms.) mielipiteistä ei tarvitse välittää laisinkaan. Tekee vain itse parhaansa ja sen mihin pystyy :)

   Poista