sunnuntai 12. elokuuta 2018

Työhistoriani + ansiotuloni; Kaupassa työskentelystä keskimäärin 17,69€/h.

Kuvakaappaus viime kuun palkkalaskelmasta. Keskimääräinen tuntipalkka oli 17,75€/h. Klikkaamalla kuvaa saat sen tarkemmaksi.

Suurin osa tuloistani on tällä hetkellä peräisin ihan normaalista palkkatyöstä. Tässä blogitekstissä avaan hieman tarkemmin ansiotulojani ja miten tienaan ilman minkäänlaista koulutusta lisät mukaan laskettuna yli 17€/h.Työsuhteeni alkoi vuoden 2016 keväällä ollessani lukion toisella. Paikan saamisessa kävi järisyttävän hyvä tuuri, sillä minkäännäköistä työkokemusta ei koulun tet-harjoitteluja lukuun ottamatta löytynyt. Myöskään suhteista ei ollut kauppaan pääsyssä mitään hyötyä. Olin vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ainoastaan työn saannin suhteen en ollut onnekas, vaan myös työmatkan. Työmatkani on noin 700m, joka taittuu pyörällä alle viidessä minuutissa. Kolmas asia, josta voin olla onnellinen, on kaupan koko. Kauppa on keskikokoinen lähikauppa, jossa kaikki kaupan työt kuuluvat kaikille. Näin ollen työpäivä ei koostu pelkästään kassalla istumisesta tai maitokaapin täyttämisestä, vaan on sekoitus aivan kaikkia kaupan työtehtäviä. Se taas on työn mielekkyyden ja myös työkokemuksen kannalta positiivista.

Mulla on työsopimuksena 0h-sopimus, joka on toiminut erinomaisesti. Vaikka suurimmalla osalla on 0h-sopimuksista vain negatiivisia ajatuksia, on se itselläni toiminut itseasiassa paremmin kuin tiettyyn tuntimäärään sidottu sopimus. Nyt olen voinut pitää pyytäessäni viikkoja, jolloin on ollut vain yksi työvuoro esim. pääsykokeiden lähestyessä. Toki epävarmuutta 0h-soppari luo, sillä voi tulla viikkoja ilman ainuttakaan työvuoroa. Omassa tilanteessa tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä mitään pakollisia menoja ei vielä ole maksettavana.

Normaalisti työvuoroja mulle kertyy tällä hetkellä viikossa 1-3. Näin pääsykokeisiin lukiessa se on juuri ihanteellinen määrä töitä; ehtii lukea, mutta saa kuitenkin jonkinlaisia tuloja siinä sivussa. Työni keskittyvät viikonloppuihin ja iltoihin, mikä sopii mainiosti minulle. Kaupan työehtosopimukuseen on nimittäin sovittu erittäin hyvät lisät. Lisäksi kauppa, jossa työskentelen, menee viimeistään 21.00 kiinni, joten siitä ehtii vielä viikonlopun rientoihin juuri sopivasti mukaan! Esimerkkinä tämän ja ensiviikon työvuorot:

Pe 10.8 klo 14-18
La 11.8 klo 15-21
Su 12.8 klo 10.45-18.15

La 18.8 klo 15-21
Su 19.8 klo 10.45-18.15

Olen koko kaksivuotisen työurani tehnyt 1-3 vuoroisia viikkoja ja voin kyllä myöntää, ettei työ näin vähäisillä työvuoroilla ole edes työnteolta alkanut tuntua :D. Vähäisten vuorojen ja mukavan työpaikan ansiosta onkin aina erittäin mukava päästä töihin, eikä vielä kertaakaan ole ketuttanut tuleva työvuoro.

Ensimmäisen vuoden tein töitä harjoittelijan palkalla, joka oli 85% ensimmäisen vuoden palkasta (tuolloin se tarkoitti 9,07€). Nyt toista vuotta työskennellessä peruspalkkani on 10,84€/h. Vuoden 2019 huhtikuussa peruspalkkaani pitäisi tulla samaan aikaan 3. vuoden palkkalisä sekä 1.4.2019 tuleva pieni palkkojen korotus, joka tarkoittaa siitä eteenpäin 11,39€/h. Ihan ok palkkaa näin, kun ei mitään koulutustakaan työhön löydy. Se mikä kohdallani nostaa tuntipalkkaani erittäin voimakkaasti, on lisät. Kaupan työehtosopimuksessa sovitut lisät ovat erittäin hyvät (mielestäni ehkä jopa liian hyvät..); iltalisä 3,92€/h, lauantailisä 5,17€/h ja sunnuntaina peruspalkka tuplana. (Pääkaupunkiseudulla on peruspalkka ja lisät vielä hieman näitäkin paremmat).

Mitä tämä merkitsee omalla kohdallani? Puolenvuoden keskimääräiset tuntiansiot kuukaudessa:

Heinäkuu 2018: 17,75€/h
Kesäkuu 2018: 18,70€/h
Toukokuu 2018: 18,04€/h
Huhtikuu 2018: 16,51€/h
Maaliskuu 2018: 17,37€/h
Helmikuu 2018: 17,78€/h

Näistä kun laskee keskiarvon, se on 17,69€/h (tämä siis bruttona). Ihan kilpailukykyinen, sillä Suomalaisten kokonaistuntiansioiden (kaikkine lisineen) keskiarvo oli 20€ (vuonna 2016, Linkki Helsingin Sanomien uutiseen). Viimeisimmän puolenvuoden aikana olen kuitenkin ansainnut vain 600-1 100€/kk. Tämä on luonnollista seurausta vähäisistä työtunneista. Vaikka kuukausittain ansaittava summa on pienehkö, pitää muistaa, että vapaa-ajallakin on oma arvonsa. Itselleni tämä asetelma on tällä hetkellä juuri passeli, sillä lukemiseen kuluu paljon aikaa ja jaksamista.

Työnteon kautta olen saanut nyt noin 22 000€ nettona. Tämä on mahdollistanut sijoitustoiminnan aloittamisen jo heti täysi-ikäisenä. Saatujen palkkojeni lisäksi olen kasvattanut tulevaa eläkettäni. Tällä hetkellä eläkkeeni olisi 11€/kk! Sillä ei vielä pitkälle pötkitä, mutta onhan tässä vielä useampi vuosikymmen aikaa kasvattaa tuota summaa!

Yhteenveto: Kyllä työnteko kannattaa!

4 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Juuri tällaiset tiedot kaupan alan palkoista kiinnostavat, joten kiva että avasit asiaa :)

  VastaaPoista
 2. Itsekin olin aikoinaan kaupassa töissä suunnilleen samanikäisenä, ja kyllä nuo viikonloppulisät olivat hieno juttu, sen muistaa hyvin vieläkin. :)

  Sinulla on kyllä erinomainen tilanne, kun olet noin nuorena saanut kasaan merkittävän varallisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, lisät ovat kyllä kaupan alalla hyvät, mullakin yli 25% palkasta on lisiä😂

   Hyvässä tilanteessa kyllä ollaan, kun töitäkin vielä on ja sieltä tulee tasaista tulovirtaa, joka taas mahdollistaa sijoittamisen :)

   Poista