sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Yhteiskunnan syöpä


Helsingin Sanomien haastattelema Ossi Nyman on ideologisesti työtön.


Hei! Aluksi myönnettäköön, että olen hieman provosoitunut. :D Perjantai 13. kunniaksi Iltalehdessä on ollut muutama artikkeli liittyen "ideologisesti työttömään" Ossi Nymaniin, 39. Hän ei ole ollut koskaan työelämässä ja tehnyt vain muutamia työharjoittelujaksoja ja keikkahommia. Haastattelussa hän on kertonut Helsingin sanomille: "Koko aikuisiän olen taistellut työkkärin kanssa ja yrittänyt pysyä poissa töistä, että saisin tehdä mitä itse haluan, mutta saisin silti työmarkkinatukea." Hänen mielestään on myös ihmisoikeusloukkaus pakottaa ihmisiä töihin. Mielestäni tällaiset ihmiset ovat oikeasti nyky-yhteiskunnan syöpää. Hyvinvointiyhteiskunta ei toimi tällaisten ihmisten vuoksi. Kuka haluaa elättää tällaisia laiskoja ja itsekkäitä ihmispaskoja? Millä oikeudella tällaiset ihmiset kuvittelevat voivansa elää yhteisin verovaroin? Itseäni ei ainakaan kiinnosta maksaa senttiäkään tällaisen tyypin elannosta. En ole vielä täyspäiväinen veronmaksaja, mutta silti tällaiset ihmiset saa sapen kiehumaan ja voin vain kuvitella paljonko teitä, jotka olette täyspäiväisesti töissä, suoraan sanottuna v*tuttaa.

Olen sitä mieltä, että jokaisesta ihmisestä kuuluu pitää huolta ja turvata kaikki perustarpeet. Jos tilanne on kuitenkin tämä, että ei ole fyysisiä esteitä mennä töihin ja silti haluaa vetää lonkkaa kotona, ei yhteiskunnalla ole mielstäni mitään syytä elättää tällaisia ihmisiä. On mielestäni aivan naurettavaa, että Suomessa puhutaan työttömien kyykyttämisestä, onko se niin helvetin vaikeaa kirjoittaa 12 työhakemusta kolmessa kuukaudessa? Vajaa kaksi vuotta sitten tein lähemmäs kolmekymmentä työhakemusta kuukaudessa koulun ohella, jotta sain töitä, joita teen samalla kun käyn lukion loppuun. Jos minä pystyin tällaiseen miksei kuka tahnsa muu pysty (nyt puhun fyysisesti ja henkisesti normaalikuntoisista ihmisistä, kuten koko tekstin aikanakin)? Mielestäni voisi ihan hyvin olla niin, että työnhakujen lisäksi työttömien pitäisi tehdä kuukaudessa pari viikkoa ilmaista yhdyskuntapalvelua saadakseen työttömyyskorvauksen. Voisi työttömien määrä vähentyä mukavasti kun ei voisikaan enää vain laiskotella kotonaan :D Samalla se hyödyttäisi koko yhteiskuntaa. Tarkoituksenani ei ole nyt syyllistää työttömiä, tiedän, että hyvin moni työtön oikeasti haluaisi sinne töihin. Mutta kuten Ossi haastattelussaan sanoi, Suomessa on varmasti tuhansia hänen kaltiaisiaan tapauksia. Mielestäni verovarat voitaisiin käyttää paljon paremmin kuin tällaisten loisten elättämiseen (en nyt tarkoita tällä kaikkia työttömiä).

Jutun lopussa Ossi vaatii Suomeen kansalaispalkkaa, eli vastikkeetonta tukea, jotta työn tekeminen ei olisi pakollista. "Jos annettaisiin ilmaiseksi rahaa joka kuukausi ilman vaatimuksia, ihmiselle tulisi tunne, että hänellä on arvo pelkästään siksi, että on olemassa." Toki hänellä ei ole mitään käsitystä siitä, miten kansalaispalkka rahoitettaisiin. Haha tämä kyllä nauratti :D Nyt on kyllä niin kommunistista menoa, että alkaa ihan kuvottaa. Mielestäni kommunismi on koko ihmiskunnan historian häpeäpilkku. Eihän koko aatteessa ole mitään järkeä. Olen sitä mieltä, että ihmisen kuuluu saada se, minkä ansaitsee. Jos sulla on paljon töitä ja vastuuta, tottakai saat paljon enemmän palkkaa kuin kaveri, joka ei jaksa/halua toista tai kumpaakaan. Mielestäni ihmiset ovat sinäänsä tasa-arvoisia, mutta eivät taloudellisesti ja niin se kuuluukin olla. Eihän muuten ole mitään syytä olla ahkera tai innovatiivinen. Nykyaikainen kilpailuyhteiskunta on hyvästä ja vauhdittaa uusien keksintöiden kehittämistä ja saa ihmiset, ainakin pääosin, olemaan ahkeria.

Toivottavasti vielä joku päivä tällaiselle "työttömyys-ideologialle", eli yhteiskunnan syövälle, saadaan aikaiseksi oikein toimivaa sädehoitoa, jolla saadaan koko ongelma hoidettua :)

9 kommenttia:

 1. Olen kanssasi samaa mieltä! Lähipiirissäni valitettavasti löytyy monia tälläisiä "ei kannata mennä töihin ku sit ei saa niin paljon tukia" -ihmisiä. Yritän joka kerta heiltä kysyä, että mistäs luulet rahat sinulle tulevan ja eikö olisi kivempaa olla itsenäinen ja huolehtia omasta taloudestaan. Itsellänikään ei ole mitään ongelmaa maksaa veroja, kunhan ne menevät oikeeseen paikkaan eikä tälläisille "Osseille".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :D Omassa lähipiirissä ei onneksi ole näitä "Osseja", mutta kyllä tiedän näitä ja ei voi muuta kuin ihmetellä kuka sellaista elämää edes haluaa :D Samalla ne verorahat on pois terveydenhuollosta jne

   Poista
 2. Täytyy kyllä tällä kertaa olla täysin päinvastaista mieltä Santerin kanssa. En ymmärrä edes näiden "haha maksatte mun elämisen"-tapausten vertaamista syöväksi. En osaa olla yhtään kateellinen työttömille, suurimmat perustelut kirjoitinkin jo Sharevilleen.

  Suosittelen ryhtymään itsekin työttömäksi jos koet työttömien elämän olevan yhtä herkkua. Kun asiat on itsellä mallillaan, niin on helppo riehua niille keillä asiat eivät niin ole. Veikkaan että et vaihtaisi elämääsi Ossin elämään. Ossi saa käsittääkseni kuukaudessa vähemmän rahaa kuin sinä saat töistä (n 700e/kk) tai vanhempiesi elatusmaksuista (n 550e/kk). Lisäksi kun vanhemmillaan asuu, niin helppohan sitä on saada säästöön. Ossi tuskin vanhemmillaan asuu, vaan oma kämppä pitää vähäisillä tuloilla maksaa. Ja Ossin säästöprosentti (kuinka suuri osa tuloista saadaan säästettyä sijoituksiin) tuskin pääsee kaltaisiisi 93 %:n lukemiin. Eiköhän siellä olla aika liki nollassa.

  Älä ota itseesi kommentistani, mutta itse olen provosoitunut enemmän näistä töissäkäyvien itkusta, kuin itse Ossin haastattelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni on omien mielipiteiden sanominen on hyvästä ja näin saadaan keskustelua aikaiseksi. Itseensä ottamisessa toisten mielipiteistä tai kommenteista.

   En itse ole mitenkää kateellinen työttömille siis, vaan mielestäni on verorahojen hukkaamista käyttää ne ihmisen elättämiseen, joka aivan hyvin voisi käydä töissä. Ei ole mielestäni mukava lukea uutisia, joissa kerrotaan, että taas joudutaan lasten koulutuksesta leikkaamaan, samalla kun tämänkaltaiset henkilöt niitä verovaroja tuhlaavat. En tiedä tarkalleen Ossin tilannetta, mutta tuleehan siinä vielä asumistuki, joka on 80% vuokrasta, sillä ei hänellä tuloja ole. Jos siis vuokralla asuu. Ei siinä nyt niin kauheasti varmasti jää säästöön, tuskin yhtään.Pääpointti ei ollut se, että olisin mitenkään kateellinen tällaiselle elämänlaadulle kun Ossilla on, vaan mielestäni verorahat voitaisiin käyttää paljon paremminkin.

   Kaikkia työttömiä on kuitenkin aivan turha syyllistää, suurin osa kuitenkin haluaisi oikeasti töihin, jotta voisi ylläpitää hieman parempaa elämänlaatua. Olisi kiva tietää paljonko näitä "Osseja" ylipäätään edes on Suomessa. En tiedä täyttääkö Ossin tapaus petoksen tunnusmerkkejä.

   Ja vielä pienenä korjauksena en saa vanhemmiltani suurimpana osana kuukausista laisinkaan elatusmaksuja, isäni antaa joskus vähän rahaa (tänä vuonna antanut 150€) :D

   Poista
  2. Hiljattain New Yorkissa (#MAGA) käyneenä voin hyvin mielin sanoa että verorahoja ei voisi paremmin käyttää, oli sitten kuinka riistoa hyvänsä... #Homeless

   Poista
  3. Samaa mieltä. Koko ’Ossi-keissi’ tarjoaa toki sellaisen yleisesti hyväksytyn syyn tuohtua ja sen psykologinen funktio lienee enemmän jonkinlaista ryhmäidentiteetin korostamista. Mutta olen minäkin enemmän provosoitunut näistä ns. oikeamielisistä, kun mopo keulii kunnolla ja aasinsillat ovat aasin luokkaa. Systeemille on yksi ja sama tälläiset tyypit, heidän savustamisensa maksaisi enemmän ja tuottaisi sivullisia uhreja kun erilaisilla testeillä ja tarkistuksilla yritettäisiin löytää näitä ajatusrikollisia. Kuka tahansa saa olla mitä mieltä vain, toinen juttu on myös se käyttäytyykö samalla lailla. Analogiat rahojen ohjaamisesta sairaille ja vanhuksille on karpomaista sosiaalipornoa. Tälläisiä juttuja nyt syntyy, mutta systeemi ei siihen kaadu. Ossi nyt saanee maksaa sanoistaaan aika lailla, joten kansalaisten oikeustaju pitäisi olla tyydytetty.

   Santerille senverran, että vaikka Ossi nyt puhuu puhtaasti subjektiivisesta ja itsekkäästä näkökulmasta kansalaispalkasta, niin voisin lyödä vetoa, että tuo on edessä parin vuosikymmenen päästä jossain muodossa. Se onko se perustuloa, kansalaispalkkaa tai muuta on yhdentekevää. Työelämä on aina muuttunut ja muuttuu jatkuvasti, nykymuutos saattaa viedä minne tahansa kun työelämän perusteet järkkyvät keskiluokan aseman heiketessä ja toisaalta taas haasteiden ja tehostamisen lisääntymisessä.

   Saattaa olla, että ratkaisu keskiluokan kutistumiseen on jonkinlaisissa perustulomuotoisissa veroratkaisuissa. Nykyistä valtion kokeilua ei tehdä huvikseen. Tämän tyyppisissä rakennemuutoksissa sellaiset duunarihyveet kuin ahkeruus ei välttämättä auta vaan kyse on osaksi puhtaasti onnesta; hyväpalkkainenkin työ saattaa kadota ja toinen säilyä kun alat muuttuvat vauhdilla. Muutoskyky auttaa yksilöitä, mutta on myös otettava huomioon, että elämä kolhii myös voimiensa tunnossa oleviakin jossain vaiheessa. Kaikki ei pääse jaloilleen yhtä nopeasti, eikä työttömien nöyryyttämisellä (ehdottamasi parin viikon yhteiskuntapalvelus) tuoteta hyötyä kuin heikoimpien polkemisesta nauttiville. Hyppäys keskiluokasta alaluokkaan voi olla yhden avioeron tai yt-neuvotteluiden pituinen. Näennäisesti terve ihminen voi olla sisältään rikkinäinen. Ne ketkä selviävät eläkeikään asti kevyin kolhuin voivat pitää itseään onnekkaina.

   Kirjoitin hieman provosoivan vastineen alkuperäisen hengessä esitettyjä mielipiteitä kohtaan. Niistä ei kannata suuttua. Yhteiskunta on vain niin hyvä millä tavoin se kohtelee heikoimpiaan. Ja Ossin kaltaiset on välttämätön paha, joita löytyy joka paikasta niin työ- kuin muustakin elämästä. Heihin ei kannata tuhlata energiaansa.


   Poista
  4. Tuo on täysin totta, systeemin hyväksikäyttäjiä on ollut ja tulee varmaan aina olemaan, siihen on turha käyttää enempää energiaa :D. Jännä kyllä nähdä, kuinka perustulokokeilu sujuu ja otetaanko se laajemminkin käyttöön. Ja joka tapauksessa ihan jokaisen tilanteessa, ei se auta itku markkinoilla. Pitää vain pitää huolta omasta käyttäytymisestään ja tehdä parhaansa :)

   Poista
 3. Taisi Iltalehti ja sen lööppi tehdä tehtävänsä... Tässä monimutkaisessa yhteiskunnassa on monta muutakin osaa jotka ovat päin seiniä, ja oppia ikä kaikki. Ehkä tänäpäivänä ei viedä enää saunan taakse kuten juoppotalonpojan-riesat, mutta mekanismit pitävät huolen ettei ihan huoletonta ajantappoa tuo elämäntyyli taida olla.

  Näitä iänkaikkisia filosofisia kysymyksiä lienee myös suhtautuminen hopealusikka suussa syntyneet norkoilijat, sponsorointi tulee vaan hieman lähempää... tai neljännesmiljoonan viikossa palloa potkimalla antsaitsevat... sairaanhoitajien versus CEO palkkakset...

  Maailma pullollaan asoita mitkä tarvitsevat tekijää ja -jöitä... Suunnittelijoita hyvin paljon, tekijöitä hyvin vähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni ei ainakaan haittaa nämä kultalusikka suussa syntyneet, hyvä se vain on heille :D Eihän se ole keneltäkään muulta pois. Mielestäni on tyhmää olla katellinen muille, joilla menee paremmin, jos se ei ole mitenkään itseltä pois. Jos joku voittaa vaikka lotossa puoli sataa miljoonaa, pitää vain toivoa että on itse seuraavana vuorossa :D

   Poista